Het vinden van de Moeder Boom. Het ontdekken van de Wijsheid van het Bos.

Gratis online interview met auteur Suzanne Simard op 7 mei 2021 / 21:00 uur 

Een bos is veel meer dan dat wat je met je ogen waarneemt. 

Onderzoek over een periode van meer dan 30 jaar in de bossen van Canada door professor Bos Ecologie Suzanne Simard heeft onthuld dat bomen praten. Dit doen zij veelvuldig en over grote afstanden. 

Door middel van een schimmelnetwerk, bijgenaamd het ‘Wood Wide Web’, delen bomen bronnen die zich direct onder onze voeten, onder het oppervlak van de bosgrond bevinden. Sommige bomen gebruiken het systeem om hun nakomelingen te ondersteunen, terwijl anderen het kapen om hun rivalen te saboteren. 

Deze schimmelnetwerken verplaatsen water, koolstof en voedingsstoffen zoals stikstof tussen bomen en tussen soorten. De complexe, symbiotische netwerken in onze bossen bootsen onze eigen neurale- en sociale netwerken na.

In haar debuut, “Het vinden van de Moeder Boom. Het ontdekken van de Wijsheid van het Bos” brengt Suzanne Simard ons in haar wereld, de intieme wereld van de bomen. Ze belicht fascinerende en vitale waarheden – dat bomen niet alleen de bron van hout of pulp zijn, maar een gecompliceerde, onderling afhankelijke cirkel van leven; dat bossen sociale, coöperatieve wezens zijn die verbonden zijn via ondergrondse netwerken waarmee bomen hun vitaliteit en kwetsbaarheden communiceren en met levens in gemeenschappen die niet zo heel erg verschillen van de onze.

In haar boek, waarin ze op kunstige wijze wetenschap en memoires combineert, beschrijft Simard hoe bomen, die honderden jaren naast elkaar leven, zijn geëvolueerd, hoe ze elkaar waarnemen, hun gedrag leren en aanpassen, buren herkennen en zich het verleden herinneren; in staat zijn om te identificeren met welke jonge boompjes zij verwant zijn; hoe ze een visie hebben over de toekomst; waarschuwingen uitlokken en een verdediging opzetten. Ze beschrijft hoe bomen met elkaar concurreren en op geraffineerde wijze met elkaar samenwerken: allen kenmerken die worden toegeschreven aan menselijke intelligentie, eigenschappen die de essentie zijn van maatschappelijke samenlevingen – en in het centrum van dit alles bevinden zich de Moeder bomen, de mysterieuze krachten die de anderen om hen heen verbinden en ondersteunen.

Nieuwsgierig geworden? Luister dan naar het gratis online interview met Suzanne Simard op vrijdag 7 mei 2021 om 21:00 uur, waarin ze haar eerste boek zal bespreken:https://www.crowdcast.io/e/simard/register

Een wandeling in het bos zal nooit meer hetzelfde zijn! Marjolein

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: