Gratis Online Vertoning

Gratis online vertoning documentaire “Het verborgen leven van bomen” (Peter Wohlleben)
13 oktober, 20:00-22:00 CEST, Goethe-Institut London 

Toen Peter Wohlleben zijn non-fictie boek “Het Verborgen Leven Van Bomen” publiceerde, bestormde hij van de ene op de andere dag alle bestsellerlijsten: niemand had ooit eerder over de Duitse bossen geschreven zoals de boswachter uit de parochie Wershofen. Inmiddels is het boek in meer dan veertig landen verschenen.

In de documentaire “The Hidden Life of Trees (96 min, geregiseerd door Jörg Adolph) worden de zintuiglijke capaciteiten van de cinema gebruikt om Wohllebens observaties op spannende wijze te visualiseren, waarbij je je laat meevoeren in de geheimen van de natuur die verder gaan dan het menselijk zicht en de vergankelijkheid.

De film biedt tegelijkertijd fascinerende en vaak visueel verbluffende inzichten in het leven in onze bossen. 

Wohlleben vertelt ons op een vermakelijke en verhelderende manier over de solidariteit en samenhang van bomen en raakt een snaar bij zijn steeds groeiende groep van lezers: hij brengt ons dichter bij deze verbazingwekkende levende wezens door middel van lezingen en rondleidingen door het bos.

Wohlleben reist naar Zweden om de oudste boom ter wereld te zien; hij bezoekt bedrijven in Vancouver die op zoek zijn naar een nieuwe aanpak voor de behandeling van het bos; hij kiest de kant van de Hambacher Forst demonstranten.

Omdat hij weet dat wij mensen alleen kunnen overleven als het bos gezond is – en dat het elfde uur al aangebroken is…

Boek hier je gratis ticket voor de online vertoning van de documentaire door het Goethe-Institut London.

Veel plezier!

& als je wilt vertragen, ontspannen en je op de taal van de natuur af wilt stemmen tijdens een begeleide shinrin-yoku wandeling, kijk dan eens op mijn website. Er staan nieuwe data op voor oktober en november in het Amstelpark (Amsterdam) en Duin & Kruidberg, Nationaal Park Zuid-Kennemerland (Santpoort-Noord).

Marjolein

Gezondheid & het je verbinden met de natuur

“There is something infinitely healing in the repeated refrains of nature – the assurance that dawn comes after night, and spring after winter” (Rachel Carson)

Het avondlicht is minder fel en kleurt de uitbundige zomerse natuur in het Amstelpark met een gouden gloed. Vogels, verstopt in de hoge bomen en het dichte struikgewas zetten een laatste lied in. Een aroma van aarde, gras en bloemengeuren vult de lucht. Regendruppels, die tot vlak voor het begin van de shinrin-yoku wandeling vielen, hebben de atmosfeer opgefrist. Het licht reflecteert in de duizenden regendruppels die op bloemen, bladeren, grassprietjes en spinnewebben liggen en vormt ze om tot diamantjes. De wind brengt een flarde van een lied met zich mee, afkomstig van een bootje dat in de verte op de Amstel voorbij vaart. Een nieuwsgierig konijntje hupst door het gras, om te kijken naar de paar overgebleven menselijke bezoekers van het park. Ik schenk verse kruidenthee in zeven houten mokken, zes voor ons en één om terug te geven aan de natuur. We zitten in een kringetje op het gras, hoog boven ons de enorme takken van twee platanen. Dit is mijn favoriete gedeelte van een shinrin-yoku wandeling: de thee ceremonie. Een moment voor de deelnemers om, als zij dit willen, hun indrukken met elkaar te delen.   

Tijdens het drinken van een kopje thee – het laatste gedeelte van een begeleide shinrin-yoku wandeling – delen deelnemers vaak dat zij, door zich tijdens de wandeling zo bewust op hun verschillende zintuigen te richten en te vertragen, een diepere verbinding ervaren. Verbinding met het moment, hun omgeving en zichzelf. Dit geeft hen focus, inspiratie, rust, plezier en ook een gevoel van diepe ontspanning. 

Regelmatig delen deelnemers wat voor hen de ‘deur van verbinding’ met de natuur is: “Toen we onze aandacht vol richtten op de geluiden van de plek in de duinen waar we stonden, realiseerde ik dat voor mij, mijn gehoor mij echt vanuit mijn drukke gedachtenstroom terug naar het nu brengt. Naar wat er echt toe doet. Dat is zo ontspannend. Dat ga ik opnieuw doen als ik in de natuur ben.” Of: “De bloemengeuren die ik in de avondlucht rook tijdens de wandeling in een vrijwel verlaten Amstelpark brachten mij terug naar daar waar mijn passie om chef-kok te worden begon, en inspireerden mij om nieuwe gerechten te ontdekken en verder met verse kruiden te experimenteren.”  

Wat is er eigenlijk precies bekend over de gezondheidsvoordelen van shinrin-yoku, waarin je jezelf met al je zintuigen met de natuur verbindt en probeert volledig in het moment aanwezig te zijn?

In zijn boek ‘Shinrin-yoku. The Japanese Way of Forest Bathing for Health and Relaxation’ (2018) deelt Professor Yoshifumi Miyazaki de resultaten van het onderzoek dat hij 29 jaar lang deed naar de praktijk van shinrin-yoku (bosbaden): 

– Toegenomen ontspanning van het lichaam als gevolg van toegenomen activiteit in het parasympathische zenuwstelsel; 

– Vermindering van stress in het lichaam als gevolg van een vermindering van de activiteit van het sympathische zenuwstelsel; 

– Verlaging van de bloeddruk al na 15 minuten bosbaden; 

– Verminderde gevoelens van stress en een algemeen gevoel van welbevinden;

– Verlaging van de bloeddruk, iets wat tot 5 dagen na het nemen van het bosbad voortduurt;

– Versterking van het immuunsysteem en verbetering van verzwakte immuniteit en toename van het aantal ‘natural killercells’, waarvan het bekend is dat zij tumoren en infecties bestrijden. 

Miyazaki’s onderzoek naar de relatie tussen natuurverbinding en gezondheid richtte zich zelfs op de effecten van het kijken naar een boeket vers geplukte bloemen of een kamerplant, of het ruiken van natuurlijk gedroogd hout ten opzichte van chemisch behandeld hout. Hij onderzocht de kalmerende effecten van natuur op het menselijk lichaam en geest, welke al dan niet tot lichamelijke ontspanning en herstel van het immuum systeem zouden kunnen leiden. En hierdoor het ontstaan van ziekten zou kunnen verkomen. 

Zijn onderzoek wijst uit dat door het gevoel deel uit te maken van je natuurlijke omgeving en het ‘web-of-life’ in plaats van je hiervan afgesloten te voelen, je algehele gevoel van welbevinden toeneemt. Daarnaast neemt het besef van het cruciale belang om deel van een gemeenschap uit te maken toe, iets dat wij mensen vaak hebben verloren door ons te ver van de natuur te verwijderen.   
Tot slot wijst Miyazaki op de positieve effecten voor je lichaam van het inademen van de natuurlijke atmosfeer, die helende stofjes bevat, zoals fytonciden (de chemische stoffen die planten en bomen uitscheiden), ionen en de elektroden die op het oppervlak van de aarde rusten.

Mocht je meer willen lezen over het zich steeds verder uitbreidende onderzoek naar de effecten van shinrin-yoku en natuur verbinding op je gezondheid, The Forest Library biedt een overzicht van de meest recente artikelen en peer-reviewed wetenschappelijk onderzoek op dit gebied: 
https://www.theforestlibrary.com/forest-bathing-online-articles

Of… ga gewoon eens mee met een begeleide shinrin-yoku wandeling en ervaar onder begeleiding van een gecertificeerde gids wat het voor je gezondheid betekent om echt te vertragen, te ontspannen en je met al je zintuigen met de natuur te verbinden. Voor een overzicht van de aankomende wandelingen in Amsterdam en het bos/de zee, check de website www.shinrin-yokuclub.com.

“Make your heartbeat match the beat of the universe, and match your nature with Nature” (Joseph Campbell)

Van mijn hart naar de jouwe! Marjolein

Shinrin-yoku Uitnodiging

Deze uitnodiging heet: ‘Wandelen op deze aarde’. Er lopen veel wezens samen met ons op deze aarde, allemaal op hun eigen unieke reis. Vind een spoor en verken dit met gebruikmaking van al je zintuigen. Waar zal het je naar toe brengen?”

Veel plezier en als je wilt, deel dan wat je opmerkt?

Tijdens een shinrin-yoku wandeling nodigt de gids de deelnemers uit om deel te nemen aan verschillende ‘uitnodigingen’: vrijwillige oefeningen die passen bij het moment en de plaats. Een uitnodiging dient ertoe om deelnemers te verbinden met de natuur, zichzelf en elkaar. 

Dit was de eerste uitnodiging die ik tijdens mijn training om ANFT gecertificeerd shinrin-yoku gids te worden schreef en werd geïnspireerd door een 5-jarige😊.

Marjolein

Wat het Roodborstje weet. Hoe vogels de geheimen van de natuurlijke wereld onthullen.

Ze zeggen dat vogels de schildwachten zijn – en onze sleutel om de wereld achter onze voordeur te begrijpen.

Op deze vroege lenteochtenden, waarin een nieuw begin net om de hoek ligt, beginnen vogels mij te wekken met hun levendige, melodieuze liedjes die een gouden randje lijken te hebben. Terwijl het nog donker en rustig en in de afwezigheid van de gebruikelijke Amsterdamse stadsgeluiden buiten mijn raam, zijn hun melodieën zo puur, helder en twinkelend. 

Op mijn reis om in dieper contact te komen met mijn natuurlijke omgeving en de elementen, dieren, planten en bomen waarmee ik dit plekje op de aarde deel, kwam ik het boek ‘What the Robin Knows. How Birds Reveal the Secrets of the Natural World’ tegen, geschreven door vogelaar en natuuronderzoeker Jon Young. Door het boek te lezen, ontdek je een universele vogeltaal die tot je zal spreken waar je ook naar buiten gaat, of dit nu in een stadspark, bos of aan de kust is.

Door ons af te stemmen op het gezang en het gedrag van de vogels, kunnen we veel van hun wijsheid verwerven voor ons eigen plezier en voordeel: de roep van de vogels en hun waarschuwingsalarmen zijn net zo belangrijk als hun liedjes. 

Diepe vogeltaal is een oude discipline, geperfectioneerd door inheemse volkeren over de hele wereld. Het boek verenigt de inheemse kennis, het nieuwste onderzoek en de eigen ervaring van de auteur, opgedaan gedurende vier decennia in het vakgebied. Het beoogt de lezer te leiden naar een diepere verbinding met de dieren en uiteindelijk een diepere verbinding met zichzelf. Heb boek is geboren uit een leven lang luisteren, onderwijzen en volgen wat er echt toe doet: onze dierlijke zintuigen wakker maken.

Geniet ervan! Marjolein

Sit Spot

Een van de meest krachtige manieren om contact te maken met de natuur voor mij tot nu toe is ‘Sit Spot’.

Sit Spot is een pad, een reis. Een die je van het bekende naar het onbekende en terug zal leiden met onvoorziene schatten. Het zal de manier veranderen waarop je naar zowel je uiterlijke als innerlijke wereld kijkt.

Onze inheemse jager-en-verzamelaar voorouders vertrouwden op hun vermogen om de berichten geschreven op de aarde te volgen en te lezen. De betekenis van een verandering in windrichting; de taal van de vogels om te overleven; een dierlijke beweging die tot water leidt. Door deze tekenen te volgen, konden ze leven en gedijen door te observeren en te bevragen. Omdat we voor onze dagelijkse overleving onze voorouderlijke volgcapaciteiten niet langer nodig hebben, gebruiken we ze steeds minder en zien we vaak niet in hoe alle dingen met elkaar samenhangen.

“Als we aan één ding in de natuur trekken, vinden we het verbonden met de rest van de wereld” – John Muir

Hoe doe je een Sit Spot

Sit Spot is de eenvoudige handeling van het vinden van een bepaalde plek buiten, waar je rustig zit en observeert. Doe wat goed voelt. Adem, kijk om je heen, sluit je ogen, luister. Wees aanwezig met al je zintuigen. 

Je hebt minstens 20 minuten nodig en een plek in de buurt van je huis om zo vaak mogelijk te bezoeken. Hoe langer je zit en hoe vaker je gaat, hoe effectiever het zal zijn. Ervaar hoe de ritmes van de natuur variëren met het tijdstip op de dag en de tijd van het jaar.

Als stadsbewoner zonder toegang tot een tuin heb ik drie Sit Spots.

Mijn primaire Sit Spot is op mijn kleine balkon, vanwaar ik niet alleen mijn balkonplanten (en tegenoverliggende buren) kan observeren, maar ook drie enorme bomen die tijdens de seizoenen veranderen; groene spraakzame parkieten die chillen op de wuivende boomtakken, als ware zij surfers die geduldig wachten op de volgende golf; meeuwen; een specht; een dramatisch wolkendek; hommels; vlinders; de wind; de zonsopgang; regendruppels; sneeuwvlokken; de maan en de sterren. 

Mijn tweede Sit Spot is in het nabijgelegen Sarphatipark. Inmiddels heb ik de meeste bomen daar leren kennen, hun bladeren zien vallen en weer terugkomen; de verschillende leden van de eendenkolonie ontmoet; het paar ganzen leren kennen dat na twee maanden nog steeds 9 inmiddels enorm gegroeide jongen bij zich heeft die in de sneeuw uit hun ei zijn gekomen; de eenzame witte gans die er op een ochtend ineens bij was gekomen, en de andere parkbewoners, evenals de regelmatige menselijke bezoekers: de Chinese Tai Chi beofenaars, het bootcamp clubje. Een bezoek aan mijn Sit Spot begint steeds meer te voelen als het bijpraten met een goede vriend.  

Mijn derde Sit Spot is bij onze caravan in het bos, waar ik het grootste deel van mijn weekenden doorbreng. Roodborstjes beginnen me daar te begroeten, vlinders zitten op mijn schouder, er loopt regelmatig een vos voorbij. Alsof door echt te vertragen en te verstillen mijn omgeving ook ontspant ten aanzien van mijn menselijke aanwezigheid. Elke keer ontdek ik meer nieuwe kleine details over dezelfde plek.

Je kunt op elke gewenste manier zitten, op de aarde voor de directe verbinding, of op een stoel. De kracht ligt in het echt heel goed leren kennen van één plek, dus verander je Sit Spot niet van dag tot dag. Door jezelf uit je normale dagelijkse routine te halen en je opnieuw te verbinden met de ritmes van de natuurlijke wereld, begin je opnieuw te kalibreren en opnieuw contact te maken met je eigen ware natuur. Door op deze manier tijd buiten door te brengen en door bewust je vermogen om te observeren te oefenen, versterk je je bewustzijn. 

“Wat is het leven?

Het is de flits van een vuurvlieg in de nacht.

Het is de adem van de buffel in de winter.

Het is de kleine schaduw die over het gras loopt en 

zichzelf verliest in de zonsondergang.”

– Kraaienpoot, Blackfoot Krijger en Redenaar 1830 – 1890

Mocht je meer willen lezen over Sit Spot, dan raad ik je het boek ‘Sit Spot and the Art of Inner Tracking. Een 30-daagse uitdaging om je relatie met jezelf, de aarde, anderen en de wijsheid van de voorouders te ontwikkelen’ aan, geschreven door R. Michael Trotta.

Veel plezier met zitten! Marjolein

Het vinden van de Moeder Boom. Het ontdekken van de Wijsheid van het Bos.

Gratis online interview met auteur Suzanne Simard op 7 mei 2021 / 21:00 uur 

Een bos is veel meer dan dat wat je met je ogen waarneemt. 

Onderzoek over een periode van meer dan 30 jaar in de bossen van Canada door professor Bos Ecologie Suzanne Simard heeft onthuld dat bomen praten. Dit doen zij veelvuldig en over grote afstanden. 

Door middel van een schimmelnetwerk, bijgenaamd het ‘Wood Wide Web’, delen bomen bronnen die zich direct onder onze voeten, onder het oppervlak van de bosgrond bevinden. Sommige bomen gebruiken het systeem om hun nakomelingen te ondersteunen, terwijl anderen het kapen om hun rivalen te saboteren. 

Deze schimmelnetwerken verplaatsen water, koolstof en voedingsstoffen zoals stikstof tussen bomen en tussen soorten. De complexe, symbiotische netwerken in onze bossen bootsen onze eigen neurale- en sociale netwerken na.

In haar debuut, “Het vinden van de Moeder Boom. Het ontdekken van de Wijsheid van het Bos” brengt Suzanne Simard ons in haar wereld, de intieme wereld van de bomen. Ze belicht fascinerende en vitale waarheden – dat bomen niet alleen de bron van hout of pulp zijn, maar een gecompliceerde, onderling afhankelijke cirkel van leven; dat bossen sociale, coöperatieve wezens zijn die verbonden zijn via ondergrondse netwerken waarmee bomen hun vitaliteit en kwetsbaarheden communiceren en met levens in gemeenschappen die niet zo heel erg verschillen van de onze.

In haar boek, waarin ze op kunstige wijze wetenschap en memoires combineert, beschrijft Simard hoe bomen, die honderden jaren naast elkaar leven, zijn geëvolueerd, hoe ze elkaar waarnemen, hun gedrag leren en aanpassen, buren herkennen en zich het verleden herinneren; in staat zijn om te identificeren met welke jonge boompjes zij verwant zijn; hoe ze een visie hebben over de toekomst; waarschuwingen uitlokken en een verdediging opzetten. Ze beschrijft hoe bomen met elkaar concurreren en op geraffineerde wijze met elkaar samenwerken: allen kenmerken die worden toegeschreven aan menselijke intelligentie, eigenschappen die de essentie zijn van maatschappelijke samenlevingen – en in het centrum van dit alles bevinden zich de Moeder bomen, de mysterieuze krachten die de anderen om hen heen verbinden en ondersteunen.

Nieuwsgierig geworden? Luister dan naar het gratis online interview met Suzanne Simard op vrijdag 7 mei 2021 om 21:00 uur, waarin ze haar eerste boek zal bespreken:https://www.crowdcast.io/e/simard/register

Een wandeling in het bos zal nooit meer hetzelfde zijn! Marjolein

Wat is Stillness in Nature?

Go Slow. Think Less. Feel More.

Be still. Stillness reveals the secrets of eternity.
(Lao Tzu)


Be silent. Go slow. Think less. Feel more. Reconnect. Do good for yourself and all beings. May the calm of nature always be with you. 

Shinrin-yoku (Japans voor ‘sylvotherapie’ of ‘bosbaden’) is een zelf herstellende en en zeer toegankelijke ontspanningstechniek en vorm van wellness beleving die rechtstreeks uit Japan komt. Het betekent simpelweg het je onderdompelen in een bosrijke omgeving, waarbij je vijf zintuigen worden gebruikt om de natuur te ervaren en je ermee te verbinden. Het is een natuurlijke manier om je zintuigen te tot rust te brengen in een drukke wereld zonder de moderne afleidingen van alledag. De beoefening van shinrin-yoku brengt je opnieuw in contact met de beboste planeet waarop wij als mensen zijn opgegroeid en schenkt je daardoor een diep gevoel van rust en ontspanning. Een gevoel van thuiskomen. 


Shinrin-yoku, dat in Japan in de jaren tachtig van de vorige eeuw is ontstaan als een zelfherstellende techniek om stress te bestrijden, is in de Japanse geneeskunde inmiddels erkend als een belangrijke pijler van preventieve gezondheidszorg en genezing. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de beoefening van shinrin-yoku onder andere de hartslag en bloeddruk verlaagt, de productie van cortisol (stresshormonen) vermindert, het immuunsysteem stimuleert, de creativiteit, helderheid en het vermogen om te focussen verhoogt en het energieniveau en het algehele gevoel van welzijn verbetert.

De techniek van shinrin-yoku nodigt je uit om verbinding te maken met de natuur en onze aarde te beschermen, in het besef dat wij er allen deel van uitmaken. Inheemse en oude bevolkingsgroepen zijn al meer dan 50.000 jaar verbonden met de natuur en voor hen is de bescherming van de natuur en hiermee van hun voortbestaan iets vanzelfsprekends.

Stillness in Nature wil jou inspireren om je op regelmatige basis (opnieuw) met de natuur, jezelf, elkaar en het moment te verbinden. We organiseren kleinschalige shinrin-yoku workshops in de natuur, in Amsterdamse en daarbuiten. De workshops zijn zowel voor individuen als voor groepjes vriend(inn)en, familieleden, collega’s en teams.

Daarnaast organiseert Stillness in Nature regelmatig outdoor (restorative) yoga sessies en yoga wandelingen (Mind-Walk). Los of in combinatie met een shinrin-yoku workshop (als mini-retreat). Net als shinrin-yoku is yoga ontstaan om verbinding te voelen met de natuur en de natuurlijke wereld. Outdoor yoga beoefening, in de frisse buitenlucht, omringd door groen en verse zuurstof geeft je een energy boost, verstrekt je immuumsysteem en prikkelt je zintuigen. Je ruikt de planten en bomen, geniet van het mooie uitzicht tijdens je asana’s en luistert naar de natuurgeluiden om je heen.

Bekijk de agenda voor onze aankomende workshops en mini-retreats, of neem, als je met Stillness in Nature je eigen shinrin-yoku workshop of mini-retreat (shinrin-yoku in combinatie met yoga) op een alternatieve locatie/plaats wilt organiseren, contact met ons op. Dan kunnen we samen de mogelijkheden hiervoor onderzoeken.

Stillness in Nature werkt ook graag in co-creatie, om samen invulling aan een activiteit te geven!

Behalve shinrin-yoku workshops en outdoor yoga, geeft Stillness in Nature ook natuur/wandel coaching sessies. Met de natuur als inspiratie, spiegel en bron van inzichten worden coach vragen op verfrissende wijze beantwoord. Tijdens de natuurcoaching lopen we samen een stukje op. Met jouw vraag en situatie als uitgangspunt. De natuur wordt actief betrokken in de sessies en biedt een schat aan inspiratie, metaforen en symboliek die helpen om situaties ook in een ander perspectief te kunnen zien. Door te vertragen en te verstillen is er meer en sneller ruimte voor de kern van de situatie en vallen inzichten en antwoorden eerder op hun plek. 


Ben je op zoek naar een inner reset? Look no further.

Waarom een gecertificeerde gids?

Net als yoga kan de beoefening van shinrin-yoku worden beschouwd als een ‘practice’, die je, nadat je de basisvaardigheden hebt geleerd, ook en vooral solo kunt doen. Door het in eerste instantie samen met een gecertificeerde gids te beoefenen, leer je de juiste volgorde van oefeningen, vertraag je echt je tempo en houd je je aandacht in het moment. 

Shinrin-yoku gidsen zijn opgeleid om de zintuigelijke waarneming van deelnemers te verbeteren en de verbinding met de plek, het lichaam, de natuur en de natuurlijke omgeving te vergemakkelijken. Dit wordt ook wel ‘het openen van de deuren’ genoemd. De shinrin-yoku gids is erin getraind om het tempo van de deelnemers aan de wandeling te vertragen, hen te helpen om de stroom van gedachten te pauzeren en contact te laten ervaren met het moment. Shinrin-yoku gidsen werken samen met de natuur en hebben ook een functie om deelnemers te laten ervaren wat de natuurlijke omgeving hen op dit moment te bieden heeft, zonder dit process te verstoren. 

Een shinrin-yoku gids is opgeleid om mensen een open, niet-oordelende ruimte te bieden om te delen en contact te maken met elkaar en met de natuurlijke wereld.

Shinrin-yoku gidsen kennen de omgeving en de omstandigheden waar de shinrin-yoku wandeling plaatsvindt zeer goed en kiezen een route die aansluit op de doelen van shinrin-yoku en past bij de gekozen uitnodigingen om de zintuigen te activeren.

En tot slot, net als bij yoga, wanneer je het doet met een groep gelijkgestemde mensen om je ervaringen mee te delen en contact mee te maken, kan je ervaring met shinrin-yoku veel leuker zijn!

“Kijk diep in het binnenste van de natuur, en je zult alles beter begrijpen” (Albert Einstein).

Wat kun je verwachten tijdens een shinrin-yoku wandeling?

Tijdens een shinrin-yoku-wandeling loop je langzaam en leg je geen lange afstanden af. De focus ligt niet op het overdragen van planten- of dieren kennis, maar op het ervaren van de natuur door simpelweg je vijf zintuigen te openen en verbinding te maken met natuurlijke elementen, zoals bomen, door deel te nemen aan verschillende activiteiten (‘uitnodigingen’). Je ziet, hoort, ruikt, voelt en proeft het bos. Je probeert samen met de natuur te zijn in plaats van in de natuur en het bos op een onverwachte en frisse manier te ervaren.


Ik zal je gids zijn tijdens deze reis door de natuur om te vertragen, je op te laden, te ontspannen en je uitgerust en tevreden te voelen. Ik hoop je te inspireren om al je zintuigen te gebruiken, je geest te ontspannen, je lichaam te revitaliseren en het moment van leven te omarmen. En om de beoefening van shinrin-yoku als een gezonde en rijke wellness biedende practice in je levensstijl op te nemen.

De shinrin-yoku wandelingen die ik aanbied zijn een uitdrukking van mijn passie voor de natuur en wellness en mijn wens om die met anderen te delen. 

Volg mij, in kleine groepjes: de sereniteit en magie van de natuur wachten op ons! 

Probeer shinrin-yoku een keertje uit, zodat je zelf de herstellende effecten van de natuurlijke wereld op lichaam en geest kunt ervaren. 

Het grote werk van deze eeuw is om de herverbinding met de natuur in te luiden – er is niets dat er meer toe doet” (Thomas Berry).