Wat is Stillness in Nature?

Go Slow. Think Less. Feel More.

Be still. Stillness reveals the secrets of eternity.
(Lao Tzu)


Be silent. Go slow. Think less. Feel more. Reconnect. Do good for yourself and all beings. May the calm of nature always be with you. 

Shinrin-yoku (Japans voor ‘sylvotherapie’ of ‘bosbaden’) is een zelf herstellende en en zeer toegankelijke ontspanningstechniek en vorm van wellness beleving die rechtstreeks uit Japan komt. Het betekent simpelweg het je onderdompelen in een bosrijke omgeving, waarbij je vijf zintuigen worden gebruikt om de natuur te ervaren en je ermee te verbinden. Het is een natuurlijke manier om je zintuigen te tot rust te brengen in een drukke wereld zonder de moderne afleidingen van alledag. De beoefening van shinrin-yoku brengt je opnieuw in contact met de beboste planeet waarop wij als mensen zijn opgegroeid en schenkt je daardoor een diep gevoel van rust en ontspanning. Een gevoel van thuiskomen. 


Shinrin-yoku, dat in Japan in de jaren tachtig van de vorige eeuw is ontstaan als een zelfherstellende techniek om stress te bestrijden, is in de Japanse geneeskunde inmiddels erkend als een belangrijke pijler van preventieve gezondheidszorg en genezing. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de beoefening van shinrin-yoku onder andere de hartslag en bloeddruk verlaagt, de productie van cortisol (stresshormonen) vermindert, het immuunsysteem stimuleert, de creativiteit, helderheid en het vermogen om te focussen verhoogt en het energieniveau en het algehele gevoel van welzijn verbetert.

De techniek van shinrin-yoku nodigt je uit om verbinding te maken met de natuur en onze aarde te beschermen, in het besef dat wij er allen deel van uitmaken. Inheemse en oude bevolkingsgroepen zijn al meer dan 50.000 jaar verbonden met de natuur en voor hen is de bescherming van de natuur en hiermee van hun voortbestaan iets vanzelfsprekends.

Stillness in Nature wil jou inspireren om je op regelmatige basis (opnieuw) met de natuur, jezelf, elkaar en het moment te verbinden. We organiseren kleinschalige shinrin-yoku workshops in de natuur, in Amsterdamse en daarbuiten. De workshops zijn zowel voor individuen als voor groepjes vriend(inn)en, familieleden, collega’s en teams.

Daarnaast organiseert Stillness in Nature regelmatig outdoor (restorative) yoga sessies en yoga wandelingen (Mind-Walk). Los of in combinatie met een shinrin-yoku workshop (als mini-retreat). Net als shinrin-yoku is yoga ontstaan om verbinding te voelen met de natuur en de natuurlijke wereld. Outdoor yoga beoefening, in de frisse buitenlucht, omringd door groen en verse zuurstof geeft je een energy boost, verstrekt je immuumsysteem en prikkelt je zintuigen. Je ruikt de planten en bomen, geniet van het mooie uitzicht tijdens je asana’s en luistert naar de natuurgeluiden om je heen.

Bekijk de agenda voor onze aankomende workshops en mini-retreats, of neem, als je met Stillness in Nature je eigen shinrin-yoku workshop of mini-retreat (shinrin-yoku in combinatie met yoga) op een alternatieve locatie/plaats wilt organiseren, contact met ons op. Dan kunnen we samen de mogelijkheden hiervoor onderzoeken.

Stillness in Nature werkt ook graag in co-creatie, om samen invulling aan een activiteit te geven!

Behalve shinrin-yoku workshops en outdoor yoga, geeft Stillness in Nature ook natuur/wandel coaching sessies. Met de natuur als inspiratie, spiegel en bron van inzichten worden coach vragen op verfrissende wijze beantwoord. Tijdens de natuurcoaching lopen we samen een stukje op. Met jouw vraag en situatie als uitgangspunt. De natuur wordt actief betrokken in de sessies en biedt een schat aan inspiratie, metaforen en symboliek die helpen om situaties ook in een ander perspectief te kunnen zien. Door te vertragen en te verstillen is er meer en sneller ruimte voor de kern van de situatie en vallen inzichten en antwoorden eerder op hun plek. 


Ben je op zoek naar een inner reset? Look no further.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: